Ocena maszyny :

Kombajny / BIZON / ZO56




TAK 80 % NIE 20 %

Model : ZO56
Marka : BIZON
Kategoria : Kombajny
Całokształt :
Suma ocen : 20
Pokaż / ukryj dane techniczne modelu
Szerokość młocarni1280 mm
Wydajność robocza1,2 ha/h
Obsługa kombajnu1 osoba
Zużycie paliwa10-13 kg/ha
SILNIK:
Moc znamionowa73,5/100 kW/KM
Znamionowa prędkość obrotowa2200 obr/min
Ilość oleju w układzie smarowania silnika16 l
Chłodzenie silnikaCieczą
Pojemnośc zbiornika paliwa180
Sposób rozruchu silnikaRozrusznik elektryczny
Nepięcie instalacji elektrycznej24 V
Akumulator (2 szt.)12/165 V/Ah
ZESPÓŁ ŻNIWNY:
Szerokość4,2 m
Najmniejsza wysokość cięcia60 mm
Największa wysokość ciecia800 mm
Rozstaw palców i nożyków76,2 mm
Skok listwy nożowej78 mm
Obciążenie zespołu żniwnegoAkumulatorami hydrauliczno-gazowymi
Masa zespołu żniwnego1125 kg
NAGARNIACZ:
Średnica nagarniacza1000 mm
Zmiana predkosci obotowejPrzekładnią bezstopniową sterowaną hydraulicznie
Zmiana ustawienia w pionie i poziomieHydraulicznie
Prędkość obrotowa wału nagarniacza16-45 obr/min
Zakres regulacji w pionie90-520 mm
BĘBEN MŁÓCĄCY:
Średnica bębna600 mm
Szerokość bębna1254 mm
Prędkość obrotowa bębna520-1100 obr/min
Sposób regulacji prędkości obrotowej bębnaPrzekładnią bezstopniową sterowaną mechanicznie
KLEPISKO:
TypListwowe jednosekcyjne
Szczelina omłotowa miedzy między klepiskiem a cepami bębna-na wylocie3-16 mm
Szczelina omłotowa miedzy między klepiskiem a cepami bębna-na wlocie16-39 mm
Kąt opasania bębna klepiskiem110 stopni
Sposób regulacji szczeliny omłotowejMechaniczny
ODRZUTNIK:
Średnica odrzutnika420 mm
Prędkość obrotowa odrzutnika840 obr/min
WYTRZĄSACZ:
Długość klawisza3600 mm
Liczba klawiszy5 szt.
Łączna powierzchnia wytrząsaczy4,6 m2
Prędkość obrotowa wału napędu wytrząsaczy200 obr/min
CZYSZCZENIE:
Typ sitŻaluzjowe, nastawne
Sposób regulacji siły i kierunku strumienia powietrzaPrzez zmianę prędkości obrotowej wentylatora i zmianę ustawienia kierownic
Łączna powierzchnia sit29,4 m2
ZBIORNIK ZIARNA:
Pojemność efektywna2,5 m2
Czas rozładunku ziarna120 s
Wydajność przenośnika ziarna1,25 m2/min
UKŁAD HYDRAULICZNY:
Max. ciśnienie robocze12,74 MPa
Pojemność zbiornika oleju40 l
WÓZEK TRANSPORTOWY:
Długość6240 mm
Długość (do kombajnu z rozdrabniaczem słomy)6740 mm
Szerokość1815 mm
Wysokość760 mm
Wymiary ogumienia kół23x5 cali
Nadciśnienie powietrza w ogumieniu0,245 (2,4 at) MPa
Masa wózka300 kg
Prześwit transportowy200 mm
WYMIARY (W położeniu roboczym bez długich rozdzielaczy łanu):
Długość8950 mm
Długość (kombajn przystosowany do rozdrabniacza słomy)9100 mm
Szerokość4630 mm
Wysokość z daszkiem3900 mm
Wysokość z kabiną4010 mm
WYMIARY (W położeniu transportowym z zespołem żniwnym na wózku):
Długość12800 mm
Długość (kombajn przystosowany do rozdrabniacza słomy)12950 mm
Szerokość3200 mm
Wysokość z daszkiem3900 mm
Wysokość z kabiną4010 mm
Wysokość bez daszka i kabiny3600 mm
ROZSTAW KÓŁ:
Przednich2500 mm
Tylnych1470 mm
Rozstaw osi kół3740 mm
WYMIARY OGUMIENIA KÓŁ:
Przednich18,4/15-30 lub 23,1/18-26 cali
Tylnych10-15 cali
NADCIŚNIENIE POWIETRZA W OGUMIENIU:
Przód0,16-0,18 (1,6-1,8) MPa (atm)
Tył0,22-0,25 (2,2-2,5) MPa (atm)

Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Silnik
Kabina

Pokaż wszystkie opinie i oceny tego modelu
Data :2013-08-26
Autor : Mercedes190ful1
Opinia : Super Bizon Z050 maszyna idealna do gospodarstw do 50 ha niskie spalanie, łatwy dostęp części i naprawa nieco złe rozwiązanie z podajnikami po prawej stronie ... ograniczają dostęp do niektórych części
Rocznik : 1975
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : 3400 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2013-03-24
Autor : Karol
Opinia : Super maszyna
Rocznik : 1993
Moc : 160 KM
Przepracowane godziny : 900 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-06-26
Autor : bolek
Opinia : super maszyna
Rocznik : 2012
Moc : 50 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-06-23
Autor : łukasz 904
Opinia : Od ładnych paru lat posiadamy starszy model ZO40 nie zamienił bym go na pewno na inny kombajn
ten ryk silnika nie ma piękniejszego odgłosu na polskiej wsi. Już od małego nie mogłem się doczekać żniw żeby usłyszeć ryk bizonów rozchodzący się dokoła :) Letnim wieczorem przy bezwietrznej pogodzie przy zachodzie słońca ryk sw-400 coś niezastąpionego. Ostatnia awaria była 4 sezony temu czyli pół ośka BIZONEK pracował w szkole rolniczej na 4 ha przez 15 lat potem jeden z nauczycieli miał go u siebie na 3 ha potem stał nieużywany kilka lat bo miał same buraki i potem trafił do nas silnik oryginał nic ruszane wariator prawie jak nowy bardzo mało pracował można policzyć ile wymłucił ha :) aaa to jest tyle co pewnie nie jeden przez 3 sezony :P nie zamienił by go na inny...
POLECAM..
Rocznik : 1972
Moc : 105 km KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-23
Autor : DOMINIK
Opinia : POLECAM
Rocznik : 1980
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : > 10000 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-14
Autor : radek
Opinia : Elegancka maszyna. Bardzo dobry kombajn .
Rocznik : 1989
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : 1900 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : Przemek
Opinia : Mam 2 kombajny. Bizona z056 i Claasa dominatora 85. Części lepiej dostępne do Bizona. Do Bizona części tańsze o 50-75%. Wydajność taka sama. Claas bardziej awaryjny. Ogólnie żałuję że kupiłem Claasa a nie drugiego bizona.
Rocznik : 1981
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : 3100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : internauta
Opinia : Super!!!!!!!!!!
Rocznik : 1979
Moc : 120 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : Darek k
Opinia : oceniam na bardzo dobrze
Rocznik : 1981
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : wiedzmin
Opinia : maszyna na 5+
Rocznik : 1989
Moc : 120 KM
Przepracowane godziny : 2500 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : kombajnista
Opinia : Supeeer maszyna i ten piękny dźwięk silnika .
Rocznik : 1985
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : Mati
Opinia : :)
Rocznik : 1980
Moc : 120 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : Rolnik z kujaw
Opinia : Kombajn jak na swoje lata sprawuje się rewelacyjnie
Rocznik : 1987
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-11
Autor : Błażej
Opinia : Kombajn bardzo dobry. Jestem z niego bardzo zadowolony. Dużym plusem są tanie części .
Rocznik : 1980
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : 4000 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-08
Autor : mokremaciej@gmail.com
Opinia : Świetny kombajn.W ostatnie żniwa skosiłem nim około 80 ha a miałem tylko 5 awarii (łożysko na ślimaku w hederze ; łożysko na wałku napędzającym targacz ; łożysko na podajniku zbożowym ; pasek truj dzielny napędzający odrzutnik ; pękła gałka w kabinie ta którą podnosi się nagarniacz )Części są bardzo tanie a kopić można je w każdym sklepie z częściami rolniczymi. Spalanie dość niskie około 14 litrów na hektar. Wydajność dość dobra 1 hektar 50-60 minut. Ogólnie to polecam ten kombajn każdemu.
Rocznik : 1980
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : 3500 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-03-08
Autor : Maciej
Opinia : Moim zdaniem bardzo dobry kombajn. Ojciec kupił go w 1991roku. Początkowo był to drugi kombajn w mojej wsi dlatego miał co robić.Ojciec opowiadał że pracował nim na zmiany z wujem to w pierwszym sezonie omłócił 160 hektarów. Obecnie kombajn kosi mniej usług. W sezonie 2011 omłócił 102hektary(razem z jęczmieniem ozimym i rzepakiem). Jestem bardzo zadowolony z Bizona. Części można kupi wszędzie a ceny są śmiesznie niskie(w porównaniu z częściami do zachodnich).
Rocznik : 1980
Moc : 101 KM
Przepracowane godziny : 3700 h

TAK Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-01-13
Autor : KARGUL I PAWLAK
Opinia : .....
Rocznik : 1984
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : 3800 h

NIE Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2012-01-13
Autor : wojtek
Opinia : Mam go 10 lat brawo dla konstruktorów skrzyni i ogólnie napędu posadził bym któregoś z nich na niego i kazał jechać po górach takich jak u mnie są, na pewno zesrał by się w pory jak by wiedział ze zaraz półoś pęknie i nie ma wtedy hamulców już nie jeden się przez to zabił mechanizm różnicowy od c-360 a po 3 sezonach do wyje*bania hamulce ch...we jedynie na ręcznym można się po górach ratowac i to tez ryzykowne bo zamontowali 2 tarczki wielkości fi 15cm.. W skuterku są podobne most słaby rama popękała
poza tym jak się wymienia łożyska pasy i łańcuchy to nawet chodzi jak na 20lat ale to kombajn do jazdy po stole na żadne góry nikomu nie polecam bo jak nim jadę zawsze się boje żeby kogo nie zabić za ten most co mu zamontowali, skrzynie i hamulce nie jeden kombajnista dałby w mordę konstruktorom paskiem klinowym tym 3 rzędowym od młocarni no ale to już było...... zrobili go w końcu 20 lat temu i mam go do dziś bo nie ma za co sprzedać a i remontować tez nie i nie kupujcie podróbek części do skrzyni bo ci prywaciarze to dopiero k..wy robią te tryby wałki i półosie do skrzyni chyba z plasteliny wałek pośredni założyłem chodził 2 godziny i żeby się wygięły miałem ochotę temu producentowi wyj...ać nim w zęby ale daleko mam 2 godziny żeby go wymienić i 2 godziny pracował jak ktoś ma podobnie z częściami reklamujcie tych prywaciaży bo człowieka ch*j strzela jak pogoda, a trzeba się pod nim pocić i nie dajmy się tym ku..wom. Bierzcie paragony zawsze i reklamujcie mi za ten wałek po paru telefonach z ch...mi do tych niby producentów przysłali nie taki jaki oni robią tylko oryginalny.
Rocznik : 1986
Moc : 1 KM
Przepracowane godziny : < 100 h

NIE Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2011-08-28
Autor : bluedaver@wp.pl
Opinia : Ogólnie porażka!!!nie polecam!!!
Rocznik : 1987
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : 3900 h

NIE Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę


Data :2011-07-29
Autor : Piotr
Opinia : Maszyna nieco przestarzała na obecne czasy.
Rocznik : 1977
Moc : 100 KM
Przepracowane godziny : 2700 h

NIE Czy kupiłbyś tę maszynę jeszcze raz ?
Całokształt
Niezawodność
Jakość wykonania
Stosunek jakość/cena
Obsługa maszyny
Przyrząd żniwny (wyciąganie zboża, nagarniacz, zaczepianie i odczepianie hederu)
Młocarnia (dostęp, jakość słomy)
Zbiornik ziarna (widoczność, wydajność wyładunku)
Rozdrabniacz słomy
Napęd/układ jezdny
Kabina
Wróć na górę